SANDBOXcompany
  • Home
  • Over ons
    • Dit zijn wij
    • Ons werk
    • Duurzaamheid
  • Over SANDBOX
    • De SANDBOX methode
    • Cases
  • Blog
  • Contact

SANDblog.

Een blik op de balans tussen 'denken' en 'doen' in de organisaties van vandaag

Werken in een multidisciplinair team kan geweldig zijn. Dit is hoe je er zelf een succes van maakt.

12/7/2022

0 Comments

 
Picture
Dit is een door mij bewerkte foto van Alexander Grey die ik vond op Unsplash
​In het multidisciplinaire team waarin je werkt draait alles om het samenbrengen van verschillende perspectieven en vaardigheden
>| Je leest dit artikel in 2:00 minuten

Samenwerken in een multidisciplinair team begint bij jezelf

Werk je in een multidisciplinair team? Oftewel; een team waarin collega's met verschillende achtergronden en aandachtgebieden vertegenwoordigd zijn en samen aan één eindresultaat werken? Dan weet je dat 'samenwerken in diversiteit' daarin de kern is. En dat is ook precies de bedoeling. Want uit die diverse samenwerking ontstaan betere en meer gedragen eindproducten - dat is ook één van de belangrijkste bouwstenen van mijn SANDBOX werkmethode. Maar; het kan soms ook voelen als balanceren. Want met zoveel verschillende persoonlijkheden en perspectieven in één team is het belangrijk om goed te snappen hoe je door de soms woelige wateren navigeert en daarmee het beste haalt uit de tijd die je samen hebt. Een facilitator ondersteunt je daarin. Maar als lid van een multidisciplinair team lever je natuurlijk ook zelf een bijdrage. Daarom hieronder een paar tips om je vaartocht tussen al die verschillende collega's tot een spetterend succes te maken.

Met deze 5 tips maak je een succes van jouw multidisciplinaire samenwerking

1. Luister om te begrijpen
Jaren geleden werkte ik als consultant in persoonlijke communicatie en leiderschap. Ik las toen het boek 'The 7 habits of Highly Effective People' van Stephen Covey. Het is misschien nog altijd wel één van de belangrijkste boeken in persoonlijke ontwikkeling en management, ook al stamt de eerste editie al uit 1989. Gewoonte nr. 5 in het boek luidt: 'seek first to understand, then to be understood'. Oftewel: luister. Als je in een multidisciplinair team werkt is het makkelijk om verstrikt te raken in je eigen ideeën en meningen. Maar belangrijker is het om te onthouden dat iedereen in het team iets waardevols heeft toe te voegen. Daarop selecteer ik zelf in ieder geval altijd de deelnemers aan mijn SANDBOX werksessies: je zit in het team omdat je een vaardigheid hebt die nodig is om een eindresultaat te behalen. Dus tip 1 is: doe je best om actief naar je collega's te luisteren en hun perspectieven te begrijpen. En lees het boek van Stephen Covey nog eens met je blik op de samenwerking van vandaag de dag.
2. Spreek!
Tegelijkertijd, als je het dus combineert met luisteren, is het belangrijk om jezelf te laten horen. Zorg dat je daar niet bang voor bent. Deel actief je eigen ideeën en meningen, je kennis en je ervaringen. Want: dat heeft het team als collectief nodig om stappen te zetten richting het behalen van het eindresultaat. Focus je daarin op de dingen die je kunt beïnvloeden - omdat je er iets vanaf weet. Een multidisciplinair team is de perfecte plek om de 'status quo' te bevragen en frisse, nieuwe ideeën en invalshoeken uit te spreken. 
3. Blijf altijd respectvol
In elk multidisciplinair team ontstaan meningsverschillen en conflicten. Dat hoort erbij en als de facilitator dat in goede banen leidt zorgt het vaak juist voor betere eindresultaten. Maar onthoud dat je als teamlid zelf ook een verantwoordelijkheid draagt: je behandelt je collega's met respect. In de praktijk betekent dat bijvoorbeeld dat je anderen niet onderbreekt en wegblijft van persoonlijke aanvallen. Richt je op de inhoud en niet op de persoon. Uit waardering voor de bijdrage van de anderen. Zorg dat je op tijd bent en het team dus niet vertraagt. En denk ook even terug aan tip 1: actief luisteren is een uiting van respect. Net als de volgende tip trouwens; het omarmen van de diversiteit in het team.
4. Omarm de diversiteit in het team
​In het multidisciplinaire team waarin je werkt draait alles om het samenbrengen van verschillende perspectieven en vaardigheden. Dus als jij in een multidisciplinair team werkt omarm je dat door actief waardering te uiten voor de unieke perspectieven, achtergronden en ervaringen van de andere teamleden. En ze daarop te bevragen. Als je dit goed doet ontstaat een inclusieve en respectvolle werksituatie waarin je samen je doelen effectiever kunt bereiken.
5. Vergeet niet om ook grappig te zijn
En ja, als het om 'multidisciplinair samenwerken' gaat wordt de boel vaak al snel wat gewichtig. Daarom laat ik het bij 5 tips en is mijn laatste tip: houd het luchtig. Maak af en toe grappen. Neem niet alles te serieus. Ik zeg altijd maar zo: een team dat samen kan lachen kan ook goed samen werken.
Heb je zelf nog een tip? Laat het weten!
0 Comments



Leave a Reply.

    Arjan Doevendans van SANDBOXcompany

    ARjan

    Oprichter van SANDBOXcompany. Niet lullen, maar poetsen. Mail op arjan@sandboxcompany.nl

    Archieven

    February 2023
    January 2023
    December 2022
    November 2022
    October 2022
    May 2022
    January 2022
    June 2021
    May 2021
    October 2020
    March 2020
    January 2020
    January 2019
    July 2018
    May 2018

    Categorieën

    All
    Actualiteiten Enzo
    Boekbesprekingen
    Gedachten
    Nieuwsberichten
    Over SANDBOX
    Praktische Tips

Geregistreerd als SANDBOXcompany in Heemstede
KvK nummer: 70937230
​IBAN: NL76KNAB0257145052
​BTW: NL002075446B58

2023 - SANDBOXcompany
​Algemene Voorwaarden
Meer info?
Bel ons, vul ons contactformulier in, of mail:
​E: Arjan@sandboxcompany.nl

Vind Arjan van SANDBOXcompany op
  • Home
  • Over ons
    • Dit zijn wij
    • Ons werk
    • Duurzaamheid
  • Over SANDBOX
    • De SANDBOX methode
    • Cases
  • Blog
  • Contact